Koeajo: Audi S3 2.0 TFSI quattro

Koeajossa oli Audin S-malliston juniori eli S3. S-Audit ovat aina erottuneet muusta mallistosta tehokkaiden koneiden ja viritetyn alustan ansiosta. Usein kuitenkin auto on ollut ulkoisesti varsin hillitty. Myöskään S3 ei ole saanut valtavia levikkeitä ja isoja siipiä, vaan muotoilu on varsin hienovaraista. Ulkoisen eron kyllä huomaa, mutta nopealla vilkaisulla on vaikea erotella niitä yksityiskohtia, jotka erottavat S3:n vakiomallista. No, S3:n singleframe-etusäleikkö on saanut selkeät pystyrivat ja etusäleikön alla oleva harmaa etuspoileri erottuu ainakin punaisessa autossa loistavasti. Etupuskuri on muotoiltu uudestaan ja siihen on tehty tilaa ilmanottoaukoille. Sivusuunnasta erottuvat 18-tuumaiset vanteet ja helmojen virtaviivaisemmat muodot. “Aluminium look” sivupeilit ovat lähinnä vaalean harmaat eivätkä enää yhtä krominkiiltävät kuin aikaisemmin.

Perässä tunnusmerkkeinä toimivat kattospoileri, diffuusorilla varustettu puskuri ja ovaalinmuotoinen kaksoispakoputkenpää. Jos jollain jäi vielä epäselväksi, niin lähempi tarkastelu paljastaa S3-merkinnät etusäleikössä, takaluukussa ja jarrusatuloissa. Auto on hieman vakiota matalampi, sillä alustaa on madallettu 25mm. Auton väri on ostajan vapaasti valittavissa, mutta punainen (Brilliant Red) tuntuu toimivan ainakin S3 Audissa loistavasti, joten kerrankin voi antaa jopa pienen suosituksen myös punaisen värin valintaan. S3:n lähtöhinta on 51900 euroa. Koeajetun yksilö hinta oli lisävarusteineen 59320 euroa. S3 on saatavissa ainoastaan kolmiovisena eli viisiovisen auton haluavat joutuvat tyytymään A3 Sportback-malliin.

Audi S3 on jo tehtaalla varustettu vastaamaan urheilullista mielikuvaa. Vakiovarustelistalta löytyy mm. ESP, automaattinen ilmastointi, Xenon Plus -kaasupurkausvalot ja varashälytin. Sisätiloihin urheilullisuutta lisää urheiluistuimet kangas/nahka-verhoilulla, nahkapäällysteinen 3-puolainen urheiluohjauspyörä, erikoismittaristo sekä “aluminium look” -polkimet ja vaihdetangon nuppi. Vaikka vakiovarustelulla pääsee jo hyvin vauhtiin, löytyy lisävarustelistalta vielä paljon valittavaa, joista osan voisi kuvitella kuuluvan tämän hintaiseen autoon jo vakiona.

Koeajetussa autossa oli lisävarusteena cd-navigointi (1740eur), monitoimiurheiluohjauspyörä (410eur), Keskikyynärnoja edessä (230eur), autom. himmenevä taustapeili (450eur), keskikyynärnoja ja suksiluukku takana (290eur), cd-vaihtaja (690eur), silkkinappa-nahkaverhoilu (2100eur), sisävalopaketti (210eur) ja lisäksi alumiinivanteet oli vaihdettu samanakokoisiin, mutta eri näköisiin 18-tuumaisiin (1300eur). Yhteensä auton lisävarusteet nostivat auton hintaa 7420 euroa. Varustelistalta löytyy vielä paljon valittavaa, joilla auton saa entistä yksilöllisemmäksi. Harmi vain, että varusteet kuten vakionopeudensäädin (470eur), kaarreajovalot (630eur), DVD-navigointi (4030eur), Audi Exclusive erikoisurheiluistuimet Feinnappa-verhoilulla (6100eur), Bose sound system (1090eur), iPOD-valmius (370eur) tai vaikka lasinen kattoluukku (1440eur) nostavat auton hintaa hyvin nopeasti ylöspäin.

Sisätiloiltaan S3 tarjoaa normaalin perheauton tilat. Takapenkille mahtuu hyvin aikuinenkin istumaan, kunhan saa ensin itsensä taivuteltua sinne. Paras paikka tässä autossa on kuitenkin kuljettajalla. Hyvin muotoillut, silkkinappa-verhoillut (lisävaruste) urheiluistuimet kaappaavat syleilyynsä ja tuntuu, että paremmin penkissä pysyisi vain liiman ja teipin avulla. Kolmipuolainen ohjauspyörä tarjoaa hyvän otteen ja vaihdekeppi, kuten muutkin hallintalaitteet istuvat oikeilla paikoillaan. Vain keskikonsoli vaikuttaa hieman sekavalta ja vaatii totuttelua. Ilmastoinnin säädöt vielä löytyvät helposti, vaikka painikkeita on siihenkin saatu paljon sijoitettua. Vaikeampi pala on sensijaan MMI-käyttölogiikkaa hyödyntävä radion ja navigoinnin ohjauskeskus. Painikkeita ja kytkimiä on saatu vähennettyä, kun saman painikkeen alta löytyy monta toimintoa. MMI-osoittaa loogisuutensa pienen tutustumisen jälkeen, mutta aluksi eri toimintojen etsiminen menee melkoiseksi kokeiluksi.

En muista milloin viimeksi on kestänyt yhtä kauan saada radiokanava vaihdettu, mutta löytyihän se lopulta sieltä. Mittariston keskellä on ajotietokoneen näyttö, josta löytyy tärkein kuljettajan valitsema info. Itse mitaristo on väritykseltään ja ulkoasultaan selkeä, kunhan tottuu siihen että nopeusmittaristossa välitys ja painotus muuttuvat 80 ja 100 välissä. Kuskin paikalla joka tapauksessa viihtyy, sillä ajoasento on todella hyvä, ja se on tämän kaltaisessa autossa tärkeintä. Auton sisältä tutut S3-logot voi löytää ainakin ohjauspyörästä, vaihdetangon nupista, kynnyslistoista ja mittaristosta, jotta muistaa missä autossa oikein istutaan.

Vaikka S3 näyttääkin hyvältä myös parkkipaikalla, on auton oikea paikka tien päällä. Kaupungilla S3 näyttää hyvältä ja yhtä mukava ajaa. Ketterää S3:sta on kiva pyöritellä kapeillakin kaduilla. Kovahko alusta kyllä välittää kuopat ja töyssyt, mutta ei kuitenkaan liian häiritsevästi. Kun nopeus hieman kasvaa, pääsee auton alusta oikeuksiinsa ja ajo-ominaisuudet tulevat paremmin esiin. Oman ajokokemuksensa tarjoaakin pienemmät maantiet. Hiljaisella, peltoja kiertävällä mutkatiellä pääsee nauttimaan auton tehoista ja nelivedon tarjoamasta pidosta. Kunhan vain muistaa tarkkailla nopeusmittaria, sillä mutkanopeudet nousevat huomaamatta yllättävän suuriksi. S3:n alusta on paitsi 25mm vakiota matalampi, myös normaalia jäykempi. Auto ei juurikaan kallistele mutkissa vaan seuraa kuljettajan valitsemaa reittiä tarkasti ja vakaasti. Haldex-kytkimellä varustettu, elektronisesti ohjattu quattro-neliveto tasoittaa auton käytöstä mutkissa ja tarjoaa pitoa kiihdytyksissä eikä ESP-ajonhallinnan tarvitse juurikaan puuttua menoon. S3:n sähkömekaaninen ohjaustehostin mukautuu ajonopeuden mukaan ja tarjoaa kohtuullisen hyvän tuntuman tien pintaan.

S3:ssa vauhdin hurmaa tarjoaa 2-litrainen turboahdettu FSI-moottori, joka tuottaa 265 hevosvoimaa tehoa ja 350 Newtonmetriä vääntöä. Se on iso lukema kaksilitraisesta koneesta ja koeajon perusteella voisi kuvitella moottorin olevan suurempikin. S3 kiihtyy 0-100 km/h parhaimmillaan 5,7 sekunnissa ja saavuttaa 250 km/h huippunopeuden, joka on saksalaiseen tapaan rajoitettu. 350 Nm:n huippuvääntö on käytössä laajalla kierrosalueella 2500-5000rpm. Tämän ansiosta normaaliajo on joustavaa, kun vaihdekeppiä ei tarvitse olla koko ajan veivaamassa. Auton suorituskyky on S3-mallimerkinnän arvoinen ja auton tehot tuntuvat jokaisella vaihteella. Vaihdot onnistuvat nopeasti, sillä vaihdekepin liikeradat ovat lyhyet. Kuusinopeuksinen manuaalivaihteisto toimii S3:ssa loistavasti. Harmi, että DSG-suorakytkentävaihteistoa ei ole S3:een saatavilla, sillä se voisi olla mielenkiintoinen lisä auton ominaisuuksiin. Tehtaan lupaama yhdistetty kulutus on 9,1 l/100km. Tämä on melko iso lukema S3:sen kokoiselle autolle. Toisaalta auton suorituskyky selittää suuren kulutuksen. Kannattaa kuitenkin muistaa tankata 98-oktaanista, sillä muutoin auto protestoi pudottamalla tehoja.

S3 tarjoaa urheiluautoja lähentelevän suorituskyvyn ja ajo-ominaisuudet, mutta samalla tilaa ja monikäyttöisyyttä jokapäiväiseen ajoon. 52 tuhatta euroa on iso raha S3:n kokoisesta autosta ja kalliit lisävarusteet nostavat hintaa entisestään, mutta toisaalta auton suorituskyky on omaa luokkaansa ja selittää suuren osan auton hinnasta. S3 jätti koeajajalle hymyn huulille ja veden kielelle pitkäksi aikaa autosta poistumisen jälkeen.