Toyota ja Deutsche Bahn yhteistyöhön

Saksan kansallinen rautatieyhtiö Deutsche Bahn (DB) ja Toyota ovat aloittaneet kokeiluhankkeen, jossa rautatiematkustajat voivat jatkaa matkaansa sähköenergialla myös maantiellä. Autoina toimivat Toyotan toimittamat 18 Prius Plug-in pistokehybridiä (PHV). Deutsche Bahn täydentää tällä tavoin tarjontaansa yhdellä uudella tulevaisuuteen tähtäävällä ja ekologisesti merkittävällä liikenneratkaisulla, totesi DB:n Managing Officer Rolf Lübke.

Toyota Prius PHV pistokehybridin toimintasäde on sähköajossa noin 20 kilometriä. Pelkkää sähköenergiaa hyödynnettäessä voidaan ajaa jopa 100 km/h nopeudella. Litium-ioni ajoakuston kapasiteetti on 5,2 kWh. Hybridiautoille tyypillisen jarrutusenergian talteenoton lisäksi PHV-mallia on mahdollista ladata myös tavanomaisesta pistorasiasta. Täyteen varaaminen kestää 230V jännitelähteestä noin 90 minuuttia.

Ajettaessa suurin osa päivittäisistä matkoista sähköllä, virallisen EU-testisyklin mukaiset hiilidioksidipäästöt ovat vain 59 g/km ja yhdistetyn ajon bensiinin kulutus tippuu 2,6 litraan sadalla kilometrillä. Akkukapasiteetin hyödyntämisen jälkeen PHV toimii edelleen taloudellisesti normaalin hybridiauton tavoin, ilman riippuvuutta latauspisteistä, korosti Toyota Motor Corporationin Managing Officer Koei Saga.

Kokeiluhanke liittyy Saksan liikenneministeriön BeMobility ?tutkimuskokonaisuuteen Berliinin ympäristössä. Autot luovutettiin 5.7.2010 European Energy Forumin (EUREF) tiloissa. Hankkeen toimivuutta testataan EUREF:n määrittämän ohjeistuksen mukaisesti, ja sen tulokset tullaan julkistamaan. BeMobility tutkimuksen päämääränä on tehdä mahdolliseksi hiilidioksidivapaa liikkuminen taajama-alueilla. Yhteistyössä on mukana lukuisia yrityksiä ja yhteisöjä. Saksan pääkaupungin ympäristön julkista liikenneverkkoa tullaan täydentämään sähkö- ja PHV- autoilla siten että kuluttajat voivat liikkua aiempaa sujuvammin ja ympäristöystävällisemmin. Koska autojen latauspisteissä käytetään vain uusiutuvaa energiaa, hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää merkittävissä määrin.

Tarvitsemme tuoreita ideoita liikennejärjestelmien kestävään kehitykseen. Sähkötekniikkaa hyödyntävät autot ovat tärkeitä Berliinin tulevaisuudelle. Nyt käytössä olevat 70 latauspistettä avaavat ovia uusille ympäristöystävällisille ratkaisuille, kertoi Berliinin pormestari Ingeborg Junge-Reyer.