Joulunajan liikennettä turvaamassa jo 43. kerran Autoliiton Operaatio Lumihiutale päivystää jälleen

Vapaaehtoisen tiepalvelun tehostettu joulunajan päivystys eli Operaatio Lumihiutale käynnistyy lauantaina 17.12.2011. Operaatio Lumihiutale on pelastanut ihmisten joulumatkoja vuodesta 1969 alkaen.

Autoliiton vapaaehtoisten tiepalvelumiesten vuoden mittavin voimainponnistus Operaatio Lumihiutale on jälleen valmiina kun suomalaiset lähtevät joulunviettoon. Tehostettu tiepalvelupäivystys käynnistyy lauantaina 17.12.2011 ja jatkuu uudenvuodenpäivään 1.1.2012 saakka. Autoliiton kaikki lähes 200 tiepalvelumiestä ovat valmiudessa lähtemään keikalle vaikka joulupöydästä, jos kutsu käy.

”Tiepalvelumiehen hommaa voi sanoa kutsumusharrastukseksi. Monille tiepalvelumiehille Operaatio Lumihiutale on jouluperinne siinä, missä jollekin on kinkun paistaminen. Ja kuuluuhan jouluun olennaisesti toisten huomioiminen ja auttaminen”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teijo Poutanen toteaa.

Pari viikkoa kestävän Operaatio Lumihiutaleen aikana Autoliiton tiepalvelunumeroon lähes 2000 -3000 puhelua. Osa apua tarvitsevista pääsee jatkamaan matkaansa puhelimitse tapahtuvan neuvonnan avulla, osan matka jatkuu tiepalvelumiehen vierailun jälkeen omalla autolla ja osa joutuu turvautumaan muihin kulkuneuvoihin.

”Tiepalvelutoiminnassa ensisijainen avustuskohde ovat ihmiset, jotka täytyy saada pois tien päältä ja kylmästä. Seuraava vaihe on ajoneuvon siirtäminen turvalliseen paikkaan. Sen jälkeen mietitään, mitä autolle voi tehdä”, Poutanen selvittää.

Jokainen voi omalla toiminnallaan ja pienillä ennakkovalmisteluilla varmistaa turvallisen perillepääsyn. Tavaroiden huolellinen kuormaaminen ja kiinnittäminen autoon on turvallisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Lämpimät vaatteet, heijastinliivit ja varoituskolmio pitää olla sellaisessa paikassa, josta ne saa helposti käyttöön. Autosta kannattaa tarkistaa, että pesunestettä, polttoainetta ja öljyä on riittävästi.

”Nykyautot kuluttavat usein aika paljon öljyä, joten sitä kannattaa olla litran pullollinen varmuuden vuoksi mukana. Auton käyttöohjekirjasta kannattaa tarkistaa tarvittavan moottoriöljyn laatu. Ominaisuuksiltaan erinomaisia öljyjä ei saa ihan joka kaupasta ja ne maksavat enemmän, mutta laadusta ei kannata tinkiä”, Poutanen muistuttaa ja kehottaa tarkistamaan öljypinnan tason muutenkin säännöllisesti.

”Jos autossa on lohkolämmitin, niin lämmittimen piuha on syytä muistaa ottaa mukaan reissuun. Esimerkiksi Lapin pakkasissa muutaman päivän seissyt auto ei välttämättä lähde kovin helposti käyntiin”, Poutanen huomauttaa.

Autoliiton kaikille avoin tiepalvelunumero on 0200 8080. Linjan kautta tilatut palvelut ovat maksullisia ja puhelun hinta on 1,95 €/min + pvm. Autoliiton jäsenille on oma maksuton puhelinnumero, josta tilatut palvelut ovat maksullisia. Autoliiton AL-turva -jäsenille on maksuton puhelinnumero, josta tilatut palvelut ovat myös maksuttomia.

Operaatio Lumihiutale käynnistyy seremoniallisilla yhteislähdöillä Kajaanin torilta ja Vantaan Peltolan torilta lauantaina 17.12.2011. Tiepalveluautojen kulkue lähtee Vantaan torilta kello 12 ja Kajaanista kello 14.