Kattava ruostesuojaus – autosi henkivakuutus

Veimme ruostesuojauksen uusintakäsittelyyn vuosimallia 2003 olevan Mercedes-Benzin E-mallin farmarin. Suojaamoksi valikoitui FI-standardin omaava Massana.fi- ruostesuojaamo Pohjois-Helsingissä. Väyrynenhän on kestävän ja lujan auton maineessa, mutta ruostuminen piinaa myös tätä pirssiä. Tehtaalta lähtöisin oleva ruostesuojaus on autoissa yleisestiottaen olemattomalla tasolla. Automme alkuperäinen ruostesuojaus oli jo kertaalleen uusittu ja nyt oli jälleen uusintakäsittelyn vuoro.

Purkuhommat käynnissä

Hommat alkoivat purkutöillä

Ensimmäiseksi Mersu nostettiin nosturille, pyörät irroitettiin ja autosta irroitettiin puhdistus-ja suojaustyön onnistumisen kannalta välttämättömät osat. Kun työ suoritetaan asianmukaisesti, vaatii se työn suorittajalta ammattitaitoa ja melkoista vaivannäköäkin. Sisälokasuojat, helmalistat, sekä kaikki muut alustaa peittävät muovisuojukset on purettava pois, että päästään käsiksi itse asiaan. Tässä työssä on helppo “oikaista” ja jättää purkamatta ns.pahoissa paikoissa olevia, mutta suojauksen onnistumisen kannalta tärkeitä muovisuojuksia. Meidänkin tapauksessamme paljastui purkuvaiheessa edellisen ruostesuojaamon “oikomista”, esimerkiksi helmojen muovisuojia ei oltu vaivauduttu irroittamaan, vaan ruostesuoja-aineen raja kulki helmamuovia mukaillen.

Pesuaineen levitystä

Pesuaineen levitystä

Paikat puhtaaksi

Purkutöiden jälkeen oli vuorossa alustan pesu. Tämä työvaihe on tärkein osio koko työn onnistumiselle. Välineet pesun suorittamiseen ovat järeät, esimerkiksi painepesurin tehosta kertonee se, että sen vedenpaineella voi vaivatta katkaista kakkosnelosen..Eli tätä pesuria ei suositella harrastelijoille, tuloksena on takuuvarmasti vahinkoa. Ennen pesua auton alustaan levitettiin alkalipohjainen pesuaine, jonka jälkeen alusta siis pestiin hirviöpesuria käyttäen kuumalla vedellä.

Turvavyön kiinnikkeen ruostevaurio.

Turvavyön kiinnikkeen ruostevaurio.

Pesu paljastaa kaiken

Pesun jälkeen alusta oli todella puhdas ja jokainen ruostekohta oli näkyvillä. Vaikka automme oli jo kertaalleen uusintakäsitelty, löytyi Mersun pohjasta muutamia ruostevaurioita. Muunmuassa takaturvavöiden kiinnittimien läpiviennit ja lokasuojien kaarten pokkaukset paljastivat ruostumisen olevan käynnissä. Onneksi auto oli kertaalleen suojattu, koska ilman sitä ruostevauriot olisivat olleet huomattavasti mittavammat. Nyt vauriot voitiin poistaa suhteellisen pienellä vaivalla. Ruosteenestokäsittelyn uusintatarkastus-ja käsittely on siis tarpeeseen tuleva toimenpide, jota ei kannata jättää tekemättä. Ruostumisen lähtiessä ns.käsistä on korjauslasku aivan toista luokkaa, kun ajantasalla pidetystä suojauksesta syntyneet kulut.

Ruosteiden poistoa hiekkapuhaltaen.

Ruosteiden poistoa hiekkapuhaltaen.

Ruosteet pois

Pesun paljastettua alustan todellisen kunnon, oli ruosteiden poiston vuoro. Meidänkin tapauksessamme Mersun ruostekohdat hiekkapuhallettiin puhtaaksi, puhdistettiin huolellisesti ja käsitellyt paikat maalattiin juuri tähän tarkoitukseen olevalla happomaalilla ennen suojausta. On sanomattakin selvää, että kaikki ruoste ja epäpuhtaudet on saatava vaurioituneista kohdista poistettua. Ruosteen päälle levitetty maali-ja suoja-ainekerros ei välttämättä ole niitä pitkäikäisimpiä, vaikka hetken hyvältä näyttäisikin..

Nostopiste suojattuna.

Nostopiste suojattuna.

Kaksivaiheinen käsittely

Alusta alkoi olla valmiina itse ruosteenestokäsittelylle. Uusintakäsittelyssä kohteina olivat alustan suojauksen lisäksi mm. helmakoteloiden, ovien, takaluukun ja konepellin sisäpuoliset rakenteet. Itse suojaustyössä käytössä oli valikoima erilaisia suuttimia, joilla päästiin käsittelemään myöskin hankalissa paikoissa olevat kohteet. Tässä oli vaarana jälleen jo aiemmin mainitsemani oikomismahdollisuus. Asiakkaan on käytännössä mahdotonta itse tarkastaa, onko suojaustyö suoritettu huolellisesti myös näihin haastellisimpiin paikkoihin. Suojaustyö alkoi kotelosuoja-aineen levittämisellä koteloihin ja alustaan. Työ suoritettiin ruiskutusmenetelmää käyttäen. Kotelonsuoja-aine on melko ohuen oloista tavaraa, mutta se myös tunkeutuu hyvin saumoihin ja muihinkin hankalasti suojattaviin kohteisiin. Aineen kuivuttua oli vuorossa itse suojamassan levitys auton alustarakenteisiin ja lokasuojien kaariin. Suojamassa antaa kestävän suojan esimerkiksi kiveniskuja vastaan. Massan levityksen jälkeen oli vuorossa ruosteenestokäsittelyn tarkastus käsivalaisinta käyttäen. Näin voitiin varmistua suoja-ainekerrosten peittävyydestä ja riittävyydestä.

Alustamassan levitystä..

Alustamassan levitystä..

Kasausta vaille valmista

Kun ruostesuojaustyö oli kauttaaltaan suoritettu, edessä oli vielä kaikkien irroitettujen osien asennus. Tämäkin työvaihe oli työläs, irroitettujen suojamuovien, sisälokasuojien ym. määrä oli melkoinen. Kun tästäkin oli selvitty, puhdistettiin mahdollisesti ylivaluneet ruosteensuoja-aineet maalipinnasta, auto pestiin ja lopuksi asiakkaalle annettiin tehdystä käsittelystä todistus. Kaikenkaikkiaan koko ruostesuojaus kaikkine työvaiheineen ja aineiden kuivumisineen kesti kolmisen työpäivää. Edessä on siis ruostehuolista vapaita kilometrejä roppakaupalla. Käsittelystä saatu todistus on kovaa valuuttaa esimerkiksi autoa myydessä, asiallinen suojaus lisää auton arvoa ja tietenkin käyttöikää melkoisesti.

 

Suojattu!

FI-Standardi

Suojaamot, jotka ovat saaneet toiminnalleen FI-standardin mukaisen hyväksynnän, ovat sitoutuneet suorittamaan ruostesuojaustyön tiettyjen säännösten ja vaatimusten mukaan. Hyväksynnän saanti ei ole välttämättömyys ruostesuojausfirmaa perustettaessa, mutta kertoo kuitenkin asiakkaalle, että kyseisen yrityksen työsuorite vastaa asettettuihin laatuvaatimuksiin. Toimintaa valvotaan standardia valvovien tarkastajien toimesta, jotka tekevät hyväsyttyihin suojaamoihin pistokokeita muutaman kerran vuodessa. Tällöin suojaamon on osoitettava työnjäljen olevan FI-standardin mukainen. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että tarkastaja käy läpi suojaamossa olevan auton ja varmistuu omilla menetelmillään siitä, että työ on asianmukaisesti suoritettu. Lisäksi tarkastetaan suojaamon välineistö ja toimitilojen asianmukaisuus.

Kori on auton kallein varaosa

Harva mieltää autonsa korin varaosaksi, mutta asialle kannattaisi uhrata muutama ajatus ja käyttää kulkupelinsä asiantuntevassa, FI-standardin omaavassa ruostesuojaamossa tarkastettavana ja suojattavana. Huomioitavaa on, että uusien autojen alustoissa ei käytännössä ole minkäänlaista ruostesuojausta. Täyskäsittelyn takuu on 10 vuotta ja uusintatarkastukset tulee tehdä 3 vuoden välein. Näillä lääkkeillä auto pysyy koriltaan ehjänä, eikä ikäviä yllätyksiä ruostumisen suhteen ole luvassa. Esimerkkitapauksemme Mersu oli suojaamossa kaikkinensa kolme työpäivää, joten työ sujui ripeästi-ja tietenkin standardien mukaan!