Autoliitto muistuttaa – Ajokortti ei ole matkustusasiakirja

Poliisin lupapalveluiden ruuhkat aiheuttavat kohtuuttomia ongelmia niin passin kuin ajokortin hakijoille kesän kuumimman matkailusesongin alkaessa. Virallisten asiakirjojen lupakäytännöt pitäisi Autoliiton mielestä saada nopeasti tälle vuosituhannelle. Suomen passin on saanut vain viideksi vuodeksi kerrallaan syksystä 2006 lähtien. Tämä on kasvattanut poliisin lupapalveluiden kuormitusta ja aiheuttanut kohtuuttomia ruuhkia erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Samoissa jonoissa odottavat ajokorttien hakijat. Ruuhkaa on aiheuttanut myös poliisin kassajärjestelmän tarpeellinen uusiminen. Vasta uusi järjestelmä mahdollistaa maksamisen käteisen sijaan kortilla. ”Jopa viiteen tuntiin venyneet jonotusajat eivät ole hyväksyttäviä. Ei aikakaan ole ilmaista. Lupakäytäntö vaatii todella pikaista kehittämistä. Pankit ja verottajakin ovat löytäneet asiakaslähtöisen tavan toimia, niin miksei rutiiniluonteista passi- ja ajokorttiasiointia voida helpottaa ja nopeuttaa esimerkiksi sähköisen asioinnin ja postipalvelujen avulla?” Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo.

Ongelmia lisää se, että lupapalveluihin ei ole panostettu riittävästi resursseja ongelmalliseksi tiedetyn kevään ja kesän aikana, jolloin ihmiset matkustavat paljon. ”Samaan aikaan kun passeja ja ajokortteja pitää yhä useammin uusia, palvelupisteitä vähennetään. Huono organisointi tulee kalliiksi niin kansalaisille kuin palvelun järjestäjälle. Vaarana on, että tämä alkaa vaikuttaa suomalaisten perusoikeuksiin”, Nieminen toteaa.

Autoliitto muistuttaa lomailijoita, että ajokortti ei ole matkustusasiakirja, vaan passia tai vähintään virallista EU-henkilökorttia tarvitaan myös Euroopassa matkustettaessa. ”Moni ajattelee, että nykyaikainen EU-ajokortti riittää, koska siinä on FIN-merkintä ja kaikki muut tarvittavat tiedot. Ajokortti ei kuitenkaan kerro haltijan kansalaisuutta”, Nieminen muistuttaa. ”Lapsiperheiden pitää muistaa, että tästä viikosta lähtien lapsella pitää olla matkustettaessa oma passi, eli nimi vanhempien passissa ei enää riitä. Ei, vaikka vanhemman passi olisikin vielä voimassa.

Ajo-oikeuden todistamiseen EU-ajokortti käy käytännössä kaikkialla Euroopassa. Autoliitosta haettavaa ja poliisin myöntämää kansainvälistä ajokorttia kuitenkin tarvitaan edelleen valtaosassa muista maista. Pakollinen se on muun muassa Thaimaassa, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Kansainvälisen ajokortin lisäksi mukana pitää kuitenkin aina olla myös kansallinen ajokortti.