Peugeot 208 e-HDI 115 FAP Allure

Kun automalli uusiutuu, tai korvautuu kokonaan uudella mallilla, niin yleensä uutuus on aina vähän entistä isompi. Uusi Peugeot 208 tekee tässä pienen poikkeuksen. Se on ulkomitoiltaan vähän pienempi kuin edeltäjänsä, Peugeot 207. Uutuus on 7 senttiä lyhyempi, 2 senttiä kapeampi ja sentin matalampi kuin edeltäjänsä. Akseliväli on säilynyt ennallaan eli sisätiloista ei ole tarvinnut luopua. Sensijaan auton etuylitys on lyhentynyt 6cm ja takaylitys 1cm. Pyörät sijaitsevat nyt siis entistä selvemmin auton kulmissa. Entistä solakampi ulkomuoto näkyy myös vaa’alla. Esimerkiksi 1.4-litraisella dieselmoottorilla varustettu 208 painaa 110 kiloa vähemmän kuin edeltävä malli samalla moottorilla. 208:n perusmallin paino on ainoastaan 975 kiloa.

Vaikka auton muodot ovat uudet, on niissä myös jotain tuttua. Edestäpäin auton merkki on helpompi tunnistaa tutunomaisen Peugeot-hymyn ansiosta, vaikka leijona-logoa ei vielä näkisikään. Päiväajovaloina toimivat huomiovalot on toteutettu Allure-mallissa LED-tekniikalla. Uuden 208:n konepelti on todella lyhyt. Tuulilasi on vastaavasti huikean iso auton mittoihin suhteutettuna. Perästäpäin auton tunnistustehtävä on vähän haastavampi, mutta iltähämärässä uudet bumerangimaiset takavalot toimivat hyvänä tunnusmerkkinä. Peugeot 208 on saatavissa sekä 3- että 5-ovisena mallina. Kolmiovinen on muodoiltaan vielä vähän linjakkaampi, mutta tämä viisiovinen malli tarjoaa tietysti paremmat takapenkin käyttömahdollisuudet. Kutistuneista ulkomitoista huolimatta, takapenkille luvataan 5cm lisää polvitilaa edeltäjään verrattuna. Aikuisella jalkatilat takapenkillä käyvät ahtaaksi, varsinkin jos kuljettajalla on pidemmät koivet. Toki nyt täytyy muistaa se, että auton kokonaispituus on alle neljä metriä, mikä aiheuttaa jotain luontaisia rajoituksia tilan käytölle.

Kuljettajan paikalla on kohtuullisen hyvät säätömahdollisuudet eli pidempikin kuljettaja löytää mieleisen ajoasennon. Kuljettajan istuimen korkeussäätö sekä ohjauspyörän korkeus- ja etäisyyssäätö ovat vakiona kaikissa malleissa. Kuljettajan paikalla huomio kiinnittyy ensimmäisenä todella pieneen ohjauspyörään. Ajatuksena on, että mittaristo näkyy ohjauspyörän yli eikä sitä tarvitse tähyillä ohjauspyörän läpi. Pieni ohjauspyörä tuntuu aluksi vieraalta, ja kun kädet ovat lähellä toisiaan, tuntuu koko auto pienemmältä. Ohjauspyörään tottuu kuitenkin yllättävän nopeasti. Pientä rattia on kätevä pyöritellä. Koeajon jälkeen saattaakin ihmetellä, miksi oman auton ohjauspyörä on niin iso. Huomioitavaa on myös uusi 7-tuumainen kosketusnäyttö, josta voi hallita mm. ajotietokoneen ja radion toimintoja. Näytön ominaisuuksia voi kasvattaa esim. lisävarusteena saatavalla navigaattorilla. 7-tuumainen näyttö on vakiona Active ja Allure -malleissa.

Moottorivaihtoehtoja on runsaasti, viisi bensamoottoria ja kolme dieseliä. Päivityksen saaneet, nelisylinteriset bensa- ja dieselmoottorit ovat tutumpaa kalustoa. Sensijaan uudet, kolmisylinteriset, 1.0- ja 1.2-litraiset bensamoottorit ovat aivan uusia, ja niiden valmistus alkaa kesällä. Koeajoimme malliston tehokkaimman dieselin, josta löytyy 1.6-litrainen moottori. 115 hevosvoimaa ja 270 Newtonmetriä vääntöä tarjoavat tälle kompaktille autolle varsin mukavan suorituskyvyn. Lisäahtopaine-toiminnon ansiosta on hetkellisesti käytettävissä 285 Newtonin huippuvääntö. Kiihtyvys on varsin reipasta, kunhan moottorin kierrokset ovat yli 1500 kierrosta minuutissa. Mukavan suorituskyvyn lisäksi myös kulutus on sopivan alhaisella tasolla. Yhdistetty kulutus on vain 3,8 l/100km ja CO2-päästöt 99 g/km. Aivan näin alhaiseen kulutukseen ei ehkä pääse normaaliajossa, mutta alle viiden litran kulutus tuntuu sekin aika mukavalta. e-HDI eli mikrohybridimalleissa hyödynnetään start/stop-toimintoa sekä jarrutusenergian talteenottoa. Kaikissa dieselmalleissa on hiukkassuodatin.

Kompaktien mittojen ansiosta uusi Peugeot 208on mukavan helppo pyöriteltävä myös ahtailla parkkipaikoilla. Pieni ohjauspyörä tarjoaa nopean ohjauksen, mikä lisää ajonautintoa tien päällä. Valitettavasti vain melko mitätön ohjaustuntuma hieman latistaa tunnelmaa. Alusta tuntuu varsin hyvältä ainakin kevyellä kuormalla ajettaessa. Varsinkin pitkissä, nopeissa mutkissa auto kori pysyy hyvin suorassa eikä juuri kallistele.

Varustetasoja on tarjolla kolme; Access, Active ja Allure. Tämä koeajettu Allure tarjoaa kattavimman sisällön. Mukaan tulee mm. automaattinen ilmastointi, urheilulliset etuistuimet, nahkaverhoiltu ohjauspyörä ja 16-tuumaiset kevytmetallivanteet. Peugeot 208 malliston hinnat alkavat 14 353,21 eurosta. Edullisin viisiovinen on noin kuusisataa euroa kalliimpi. Tämän koeajetun mallin lähtöhinta on 22 887,97 euroa.

Tekniset Tiedot

Moottori

 • Diesel
 • 4-sylinterinen
 • 1560cc
 • Turbo

Teho

 • 84 kW (115 hv) / 3600rpm

Vääntö

 • 270 Nm / 1750rpm

Vaihteisto

 • 6-vaihteinen manuaali

Voimansiirto

 • Etuveto

Kiihtyvyys 0-100km/h

 • 9.7 sekuntia

Huippunopeus

 • 190 km/h

Yhdistetty kulutus

 • 3.8 l/100km

CO2-päästöt

 • 99 g/km