Volkswagen up! 1.0 55 kW BlueMotion

Volkkarilla aloitettiin hevospoolon sijasta minigolfaamaan vuonna 2011 kun VW toi kansalle uuden auton pällisteltäväksi. Pieni olikin suurta kun Saksanmaalla esiteltiin VW up! Kaikkea ne germaanit keksii. up! (kyllä se kirjoitetaan juuri näin) edustaakin Volkswagenin uutta ‘pieni perheauto’ mallistoa ja iskee vahvasti jo täyteläisille pikkuautomarkkinoille. Mutta millä valteilla se meinaa voittaa?

Se on niin söpö!

No niin on! Tämä söpöläinen sai alkunsa jo vuonna 2007 kun Volkswagen esitteli up! concept-autonsa. Suurilla suunnitelmilla auto oli takavetoinen ja se oli varustettu taakse sijoitetulla boxer-moottorilla sekä 18-tuumaisilla vanteilla. Paljon ehtii vuosien aikana tapahtua ja lopulta up! esiteltiin 2011 Frankfurtin automessuilla. Konseptista hieman pituutta kasvanut up! olikin etuvetoinen rivikolmosella varustettu pieni suuri kilpuri. Tänä päivänä up! onkin helposti Volkkariksi tunnistettava joka numeroiden valossa istuu juuri Polon alapuolelle. up! valmistetaan sisarmalliensa (Skoda Citigo sekä Seat Mii) kanssa samalla tehtaalla Slovakian Bratislavassa.

Vähän valittavaa

Varusteissa ei kauheasti tarvitse päätään rasittaa. Suomeen valittavaksi on annettu kaksi varustepakettia. move up! sekä white up! Näistä ensimmäinen, move up!, on se hillitympi versio. Sen tunnistaa korin värisistä sivupeilikoteloista sekä ovenkahvoista. Sisätiloissa viihtyisää ilmettä tuo mustat kiiltävät somisteet sekä erikoisverhoilu. Vakiona siihen saa esimerkiksi keskuslukituksen, sumuvalot, ABS-jarrut sekä Suomessa vakiona saatavan ajonvakautusjärjestelmän ja hätäjarrutustoiminnon. Toinen vaihtoehto white up!, joka löytyi myös koeajoautostamme, tarjoaakin sitten niin paljon enemmän. Tämä varustepaketti määrää myös vahvasti sen miltä autosi näyttää. white up! on nimensä mukaisesti saatavilla vain yhdellä korivärillä. Valkoinen sopiikin tähän veijariin erinomaisesti. Varustepaketin mukana tulee myös tyylikkäät valkoiset 16-tuumaiset kevytmetallivanteet sekä tummennetut sivulasit ja takalasi. Sisällä ulkonäköä tuo tälle varustelulle varattu oma Stripes-istuinverhoilu. Kojelaudasta löytyy valkoista pintaa, kangasmatot tikkauksella, kynnyslistat sekä nahkaverhoiltu ohjauspyörä up!-logoilla. Pakettiin sisällytetty Cool&Sound-paketti (move up! lisävaruste) antaa manuaali-ilmastoinnin sekä neljä lisäkaiutinta. Sisätilojen näyttävin, ja näkyvin, varuste on varmasti kuitenkin kojelaudassa seisova iso värinäyttö. Navigonin valmistama irroitettava näyttö tarjoaa ajoneuvotiedot kulutuksilla, Think Blue Trainerin joka valvoo ajamistasi ja kehoittaa taloudellisuuteen, navigoinnin, matkapuhelinvalmiuden Bluetooth-yhteydellä sekä mediasoittimen. Erittäin kattava paketti siis kauttaaltaan. Viisaan miehen valinta tämän päälle on tekniikkapaketti (520 euroa) joka antaa vakionopeudensäätimen, pysäköintitutkan sekä monitoiminäytön.

Paljon ajettavaa

Pieni auto ja suuret haasteet. up! on saatavilla kaksi- tai neliovisena ja moottorivaihtoehtoja on vain kaksi. VW on valmistanut tätä mallia varten kaksi täysin uutta kolmisylinteristä bensiinimoottoria. Molemmat ovat yksilitraisia hieman eri tehoilla. 60 heppainen moottori on saatavilla vain move up!-varustelun kanssa, kun taas tehokkaampi 75 hevosvoimainen pytty kelpuutetaan molempien varustepakettien yhteyteen. Autot on varustettu 5-vaihteisella manuaalivaihteistolla. Myöhemmin on luvassa myös robottivaihteistoa. Salaisuus hyvään ajettavuuteen pienessä autossa, ainakin minun mielestäni, on hyvä alusta. Ja hyvän alustan ovat saksalaiset autoonsa valinneet. Renkaat ovat pitkällä kulmissa luoden autoon vakautta näin lisäten ajettavuutta. up! onkin erittäin veikeä auto ajaa, kun vauhtiin pääsee. Keulalla pöristelevä kolmisylinterinen kurisee hauskasti ja ote ajamiseen tuntuu hyvältä. Auton alusta reagoi suuntamuutoksiin nopeasti ja lyhyt akseliväli luo tähän autoon sitä legendaarista “mikroauton tuntua”. Sujuvasti toimiva manuaalivaihteisto tuntuu hyvältä vaikkakin kuudennetta vaihdetta jää kaipailemaan. Moottorista taas jää kaipaamaan hieman enemmän alavääntöä. Loppujen lopuksi ajaminen tällä kilpurilla on ainakin minun kirjoissani erittäin mukavaa. Yllättäviä tilanteita ei auton käyttäymisestä ilmennyt ja auto on yllättävän hiljainen pikkuautoksi. Minä tykkään.

Vähän valitettavaa

Kokonaisuutena up! on erittäin jännä uutuus pikkuautoluokkaan. Kilpailu näillä markkinoilla on kovaa ja valinta tuoda rinkiin yksi kalleimmista kilpailijoista on aika villi. Isoa hintaa voi silti, ainakin osittain, perustella erittäin kattavalla varustelulla sekä hyvällä laadulla. Sisätiloissa on laadukas tuntu joka paikassa niin edessä kuin takanakin. Sisällä on myös hyvin tilaa. Etupenkillä istuu isompikin tukkimies. Takapenkille mahtuvat hänen kaksi hieman lyhyempää kaveriaan sekä eväskori. Sisällä onkin hieman, usko tai älä, tila-automaista tunnelmaa. Neliovinen versio helpottaa takapenkille käymistä vielä huomattavasti. Takakontissa tukkimiehet voivat pitää 251 litran edestä ihan mitä vaan. Luku joka on selkeästi luokkansa kärkeä. Takakontin pohjan syvyys on säädettävissä. up! törmäili EuroNCAP-testeissä viiden tähden arvoisesti ja osoitti olevansa myös turvallinen. up! onkin hieman korkeamman hintansa tavoin kilpailijoitaan hieman korkeammalla. up! sopii hyvin sellaiselle joka ei Golfia saa eikä ei tahdo tyytyä Poloon. up! on tarjonnut vuosien mittaan monenlaista eri konseptia enkä ihmettelisi, jos VW tästä alottaisi oman “erikoismallistonsa”. Lopulta käteen jää vain yksi kysymys. up! GT? Uskoisin näin. Nähtiinhän sellainen jo 2011 Frankfurtissa. Hinnat mallistossa alkavat 12 783 eurosta tarjoten yhden kappaleen move up! autoa 60 heppaisella moottorilla. white up! kustantaa 15 835 euroa, kun koeajossa ollut auto oli rapeasti tonnin kalliimpi eli 16 899 euroa. Paljon rahaa jolla saa paljon pientä autoa. Kokeilkaa ja ihastukaa. Pieni on suurta.

Tekniset Tiedot

Moottori

 • Bensiini
 • 3-sylinterinen
 • 999cc

Teho

 • 55 kW (75 hv) / 6200rpm

Vääntö

 • 95 Nm / 3000-4300rpm

Vaihteisto

 • 5-vaihteinen manuaali

Voimansiirto

 • Etuveto

Kiihtyvyys 0-100km/h

 • 13.2 sekuntia

Huippunopeus

 • 172 km/h

Yhdistetty kulutus

 • 4.2 l/100km

CO2-päästöt

 • 98 g/km