Koeajo: Audi A3 Sedan 1.4 TFSI COD S tronic

Audi A3 Sedan 2014_koeajo_01Audi A3-mallista ei ole aikaisemmin ollut tarjolla neliovista porrasperää, joten uutuus tarjoaa mielenkiintoisen lisän Audi-mallistoon. Uusi A3 Sedan on pidempi ja leveämpi kuin A3 Sportback eli se täydentää tarjontaa A3 ja A4 -mallien välimaastossa. Sedan-mallissa on tuttua A3-ilmettä, mutta ulkonäkö ei ole aivan yhtenevä sisarmallien kanssa. Keulalla huomion vievät iso singleframe-etusäleikkö sekä suuret ilmanottoaukot. Perän ilmettä hallitsevat kiilamaiset takavalot. Coupe-tyylinen kattolinja laskee pehmeästi perää kohden. Takaluukku on lyhyt, samoin takaylitys. Tavaratilaa löytyy kuitenkin mukavat 425 litraa. Audi A3 Sedanin kokonaispituus on 4,46 metriä ja akseliväli 2,64 metriä.

A3 Sedanin moottorivalikoima vastaa muita A3-malleja, eli tarjolla ovat 1.4 ja 1.8 TFSI-bensakoneet sekä 1.6 ja 2.0 TDI-dieselit. Ensimmäisenä Suomeen ehtivät cylinder on demand (COD) -tekniikalla varustetut 1.4 TFSI-mallit. Cylinder on demand -järjestelmä säästää polttoainetta käyttämällä tasaisessa ajossa vain kahta sylinteriä. Heti, kun kuljettaja painaa enemmän kaasua, polttoainetta syötetään taas kaikkiin neljään sylinteriin. Järjestelmä toimii niin nopeasti ja pehmeästi, että eroa ei huomaa kuin ajotietokoneen hetkellisen polttoaineenkulutuksen näytöstä. COD-järjestelmällä varustetun 1.4 TFSI:n huipputeho on 140 hv ja vääntö 250 Nm. Vaihteistona on joko 6-vaihteinen manuaali tai 7-nopeuksinen S tronic -automaattivaihteisto. 1.4 TFSI COD S tronic-mallin yhdistetty kulutus on 4,7 l/100km ja CO2-päästöt 109 g/km.

Audi A3 Sedan-malliston hinnat alkavat 28 127,37 eurosta. Koeajettu 1.4 TFSI COD S tronic on lähtöhinnaltaan 31 568,12. Saatavilla on Business ja Business Sport-varustelut, jotka tarjoavat kohtuullisella kustannuksella mukavasti lisävarusteita. Business-pakettiin kuuluvat mm. Xenon-valot, parempi MMI radio/cd-soitin paketti, vakionopeudensäädin ja pysäköintitutka taakse. Business Sport-pakettiin kuuluvat lisäksi mm. urheilulliset etuistuimet, madallettu alusta, 17” kevytmetallivanteet, sumuvalot ja audi drive select-järjestelmä. Uusi Sedan-versio on uudistuneen A3-malliston kolmas korimalli. Neljäs eli A3 Cabriolet -avomalli esiteltiin syyskuussa Frankfurtin autonäyttelyssä.