Koeajo: Mercedes-Benz CLA 180 Shooting Brake

MB CLA 180 Shooting Brake 2015_koeajo_02Mercedes-Benzin kompaktiautojen luokassa on nyt uusi tulokas. Jo ennestään valikoimissa oli hatchback (A-sarja), tila-auto (B-sarja), katumaasturi (GLA) sekä coupe-kattoinen neliovinen (CLA). Uusin tulokas tähän joukkoon on 5-ovinen CLA Shooting Brake. Auton kattolinjan perusteella ei voi oikein sanoa onko kyseessä farmari vai hatchback. Siksi Mercedes-Benz onkin antanut autolle sitä paremmin kuvaavan Shooting Brake-mallinimen.

Auton pitkä ja näyttävä kattolinja tarjoaa hieman coupemaisia muotoja. Kokonaispituus on yli 4,6 metriä eli pituuden puolesta CLA lähentelee jo isompaa C-sarjalaista. Näin ollen CLA täydentää hyvin tarjontaa A-sarjan ja C-sarjan välissä. Kori on kuitenkin kapeampi ja matalampi kuin C-sarjassa, joten auton pituudesta huolimatta sisätilat ovat kompaktit.

MB CLA 180 Shooting Brake 2015_koeajo_04Etupenkille mahtuu mukavasti, mutta takapenkki on aikuiselle ahdas. Kattolinjan ansiosta tosin pääntilaa tässä Shooting Brake-mallissa on peräti 40mm enemmän kuin neliovisessa CLA:ssa. Tavaratilaa löytyy mukavat 495 litraa, minkä saa kasvatettua takapenkin selkänojat kaatamalla 1354 litraan.

CLA Shooting Brake ei siis tarjoa valtavasti tilaa, mutta sitä se ei yritäkään. Auto sopii pienelle perheellekin, mutta Shooting Brake ei varsinaisesti ole perheauto. Sen tehtävän hoitaa paremmin esim. Mersun B-sarja. Sensijaan CLA Shooting Brake sopii hyvin esim. aktiiviselle pariskunnalle, joka arvostaa ajonautintoa ja tyylikästä ulkonäköä, mutta kaipaa myös tavaratilaa.

MB CLA 180 Shooting Brake 2015_koeajo_05CLA Shooting Brake-mallin moottorivalikoimassa on nelisylinterisiä voimanlähteitä, kaksi dieseliä ja neljä bensamoottoria. Moottoreiden tehot ovat välillä 122-360 hv, tehokkaimpana CLA 45 AMG. Vaihteistona on joko 6-vaihteinen manuaali tai 7-portainen automaatti. Dieselmoottoreiden sekä isompien bensamoottoreiden yhteyteen on saatavissa myös 4Matic-neliveto.

Koeajoimme malliston pienimmän bensamoottorin eli CLA 180-mallin. Tämä 1.6-litrainen, 4-sylinterinen, turboahdettu moottori tuottaa tehoa 90 kW (122 hv) ja vääntöä 200 Nm. Tälläkin moottorilla pärjää hyvin normaaliajossa. Automaattivaihteistolla kiihdytys satasen vauhtiin vie 9,3 sekuntia ja huippunopeutta löytyy 210 km/h. Ehkä näin vauhdikkaan näköiseen koriin kaipaisi kuitenkin vähän tehokkaampaa moottoria. CLA 180 on kuitenkin mukavan taloudellinen. Yhdistetty kulutus on 5,3 l/100km ja CO2-päästöt 124 g/km. Kaikkien mallien varusteluun kuuluu automaattinen stop/start-toiminto.

MB CLA 180 Shooting Brake 2015_koeajo_06Tämä CLA 180 on Shooting Brake-malliston edullisin 35 744,93 euron lähtöhinnalla. Hintaeroa 4-oviseen CLA-malliin on aika tarkasti tuhat euroa. Tuttuun tapaan valittavissa on myös Business-varusteltu-malli, jossa reilun tuhannen euron lisähintaan saa mm. automaattisen ilmastoinnin, peruutuskameran ja tupla-Xenon-ajovalot.

Auton kattavaan turvallisuusvarusteluun kuuluvat mm. Collision Prevention Assist Plus – törmäyksenestoavustin, joka auttaa pienentämään peräänajokolarin riskiä. Toinen vakiovaruste on Attention Assit –vireystila-avustin, joka toimii nyt 60–200 km/h nopeuksissa. Valinnaisina autoon saa esimerkiksi kaistanvalvontapaketin, Park Assist –pysäköintiavustimen ja Distronic Plus –etäisyysavustimen.

MB CLA 180 Shooting Brake 2015_koeajo_03