Patent-Motorwagen oli ensimmäinen auto

Patent-Motorwagen29.1.1886 Mannheimista kotoisin oleva insinööri Carl Benz jätti hakemuksen numero DRP 37435 Berliinin Keisarilliseen Patenttitoimistoon ”kolmipyöräisestä, kaasumoottorikäyttöisestä ajoneuvosta” eli Patent-Motorwagenista. Samaan aikaan myös Gottlieb Daimler rakensi ensimmäistä nelipyöräistä automalliaan.

Benzin kehittämässä autossa oli vaakasuoraan asennettu yksisylinterinen nelitahtimoottori, jonka iskutilavuus oli 954 kuutiosenttimetriä. Moottori tuotti 0,55 kW/0,75 hv tehon, ja huippunopeus oli 16 km/h. Kyse oli siis maailman ensimmäisestä, omalla voimallaan liikkuvasta polttomoottorikäyttöisestä ajoneuvosta.

Patent-Motorwagen suoritti ensiesiintymisensä 3.7.1886 Mannheimin Ringstrassella. Auton varsinaiset käyttöominaisuudet todistettiin vuonna 1888 Model III –versiolla. Asialla oli Benzin vaimo Bertha, joka yhdessä perheen poikien Eugenin ja Richardin kanssa ajoi autolla Mannheimista Pforzheimiin keksijän itsensä siitä tietämättä.

Ensimmäisten aikalaiskriitikkojen mukaan Daimlerin ja Benzin esittelemillä ”hevosettomilla vaunuilla” ei pitänyt olla mitään tulevaisuutta, toisin kuitenkin kävi.