Kaikki turvaistuimet eivät läpäisseet testiä

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa turvaistuintestissä oli mukana 19 istuinta. Viisi istuinta on mahdollista hankkia sekä telakan kanssa että ilman, minkä takia istuimet on testattu kummallakin vaihtoehdolla. Nämä istuimet ovat saaneet omat erilliset arvosanansa. Siksi testissä annettiin yhteensä 24 kokonaisarvosanaa.

Turvaistuintesti asettaa istuimet huomattavasti tyyppihyväksyntävaatimuksia kovemmalle koetukselle monipuolisten testikriteerien sekä ankarampien törmäystestien takia. Tästä syystä testissä 15 hyvän ja 3 tyydyttävän arvosanan saanutta istuinta ovat joiltakin osin selvästi lakisääteisiä vaatimuksia turvallisempia.

Yksi istuimista, Foppapedretti Uniko i-Size, ei kestänyt etutörmäystestiä 15 kilon painoisella koenukella, vaan istuimen takaosa irtosi telakasta ja istuin kellahti eteenpäin. Tästä johtuen etutörmäystestin arvosanaksi tuli heikko. Tämän lisäksi Foppapedrettin päällyskankaassa oli liikaa naftaleenia, mikä olisi myös johtanut heikkoon kokonaisarvosanaan. Liikaa kemikaaleja löytyi myös Jané Koos i-Size -istuimesta telakan kanssa ja ilman sekä Hy5 TT:sta, Graco Turn2Reachesta ja Osann Foxista. Janéssa ja Hy5:ssa oli liikaa naftaleenia ja Gracossa ja Osann Foxissa palonsuoja-aineita.

Autoliiton turvaistuintestissä on neljä eri tavoin painotettavaa osa-aluetta, jotka jakautuvat vielä pienempiin osiin. Puolet testin painotuksesta on turvallisuusarvosanalla, joka sisältää etutörmäystestin, sivutörmäystestin, vöiden reitityksen arvioinnin sekä istuimen vakauden autossa. Käyttöominaisuuksilla, johon kuuluu mm. väärinasennuksen riski, on 40 % painotus ja istuinmukavuudella 10 %. Kemikaalikuormitus huomioidaan testiarvioinnissa vain silloin kun istuimissa havaitaan liiallisia pitoisuuksia.

Katso turvaistuintestien tulokset Autoliiton sivulta.