Koeajo: Nissan Leaf

Nissanin täyssähköauto Leaf on siirtynyt toiseen mallisukupolveen, ja tekee selvän eron edeltäjäänsä. Auto on saanut näyttävämmän ulkoasun, tehokkaamman voimalinjan, ja mikä parasta, täydellä latauksella pääsee nyt entistä pidemmälle.

Entistä pidemmälle

Sähköauton hankinnassa arveluttavin asia on ajomatka. Miten pitkälle autolla voi ajaa, kunnes pitää alkaa etsimään latauspaikkaa. Edeltävällä mallilla ajokilometrejä ei kertynyt kuin reilu sata, joten kuljettajalla oli latauspaikka jatkuvasti mielessä. Nyt autossa on entistä isompi, 40 kWh akku, minkä ansiosta ajokilometrejä latausten välillä kertyy selvästi enemmän. NEDC-testin mukainen laskennallinen ajomatka on huimat 378 km. Käytännössä uudella Leafillä pääsee ajamaan n. 200-250 km täydellä latauksella. Ajomatka riippuu kuitenkin paljon ajotavasta, reitistä ja jopa lämpötilasta. Sähköautossa kaikki toimii sähköllä, joten myös ilmastoinnin ja lämmityslaitteen käyttö vaikuttavat osaltaan akun kestoon.

Auton lataaminen onnistuu onneksi aivan tavallisesta virtapistokkeesta, tosin silloin ei saa olla kiire mihinkään. Virtalähteen ampeereista riippuen lataus voi viedä aikaa jopa 20 tuntia. Kotikäyttöön saatavalla laturilla lataus vie n. 7,5 tuntia. Nopeampiakin ratkaisuja on tarjolla. CHAdeMO-standardiin perustuvalla pikalatauksella akun saa 80 prosenttisesti täyteen jopa 40-60 minuutissa. Leafin latauspistoke löytyy auton keulalta. Autossa on latauspistokkeet sekä tavalliseen että pikalataamiseen.

Lisää tehoa

Uuden akun lisäksi Leaf on saanut myös tehokkaamman moottorin. Sähkömoottorin 110 kW (150 hv) teho ja 320 Nm vääntö tarjoavat varsin pirteän suorituskyvyn. Autossa on kaksi ajotilaa. Eco-valinnalla ajokilometrejä karttuu enemmän, kun taas normitilassa pääsee nauttimaan sähkömoottorin tarjoamasta suorituskyvystä. Sähkömoottori reagoi kaasun lähes välittömästi, mikä vain lisää tehon tuntua. Parhaimmillaan Leaf kiihtyy satasen vauhtiin kahdeksassa sekunnissa, jos niin kiire joskus on.

Ajaminen sähköautolla muistuttaa hyvin pitkälti automaattivaihteisto autoa. Sähköauto on vain hiljaisempi, taloudellisempi ja kiihtyy tasaisemmin, sillä vaihteistoa ei autossa ole. Vaihdekepin paikalla on joystick-tyylinen ohjain, jolla valitaan automaattivaihteiston tapaan ajotila D (ajo), R (peruutus), N (vapaa) tai P (pysäköinti). Lisäksi löytyy B-ajotila, joka tehostaa liike-energian talteenottoa. B-tilassa auto ”jarruttaa” voimakkaammin, kun kaasupolkimen nostaa ylös.

Yhden polkimen politiikka

Autossa on siis kaksi poljinta, mutta uuden ePedal-toiminnon ansiosta yksikin poljin melkein riittää. Sähköautossa liike-energian talteenotto alkaa heti kun kaasupoljinta keventää. ePedal vie ajatuksen vielä pidemmälle. Heti kun kaasupoljinta keventää, vauhti hidastuu selvästi. Jos kaasupolkimen nostaa kokonaan ylös, on jarrutus jo hyvin tehokasta. Jos ePedal on aktivoituna, ei jarrupolkimeen normaaliajossa tarvitse juuri koskea. ePedal ei ainoastaan hidasta autoa, vaan auton pysähtyessä myös pitää sen paikallaan, jopa ylämäessä.

ePedal toiminnolla auto siis kiihdyttää, hidastaa, jarruttaa ja pysyy myös paikallaan, aina sen mukaan kuinka paljon poljinta painaa. Ajatus saattaa kuulostaa hankalalta, mutta siihen tottuu hetkessä. Ainoastaan peruuttaessa tai ahtaissa paikoissa, missä ajonopeutta pitää säädellä tarkasti hitaassa vauhdissa, on helpompi ajaa normitilassa ja säädellä vauhtia jarrupolkimella. Vaikka ePedal on aktivoituna, on jarrupoljin edelleen toiminnassa, ja sitä pitääkin käyttää ainakin hätätilanteissa. ePedal vain tekee ajamisesta selvästi mukavampaa ha helpompaa, kun jalkaa ei tarvitse useinkaan siirtää polkimelta toiselle.

Jos sähköautoilu yhtään kiinnostaa, kannattaa uuteen Leaf-malliin ehdottomasti tutustua. Leaf-malliston lähtöhinnat ovat varustelusta riippuen 37 900 – 41 460 euron välillä.