Koeajo: Peugeot 308 SW Allure PureTech 130

Peugeot 308 on uudistunut kevyesti. Uuden mallin voi tunnistaa keulasta. Autossa on uusi konepelti, etupuskuri ja myös ajovalot ovat uudistuneet. Parhaiten uutuuden tunnistaa uudesta etusäleiköstä, joka on aikaisempaa pystympi. Kevyen ulkoisen ehostuksen lisäksi autoon on tullut uusia varusteita. Lisävarustelistalta löytyvät nyt mm. LED-ajovalot, kuljettajan vireystilan valvonta, liikennemerkkien tunnistus, kaistavahti, kuolleen kulman valvonta, mukautuvat ajovalot, 180-asteinen peruutuskamera, ja MirrorScreen-toiminto, jolla puhelimen saa yhdistettyä auton näyttöön.

308:n moottoritarjonnan muodostavat 1.2- ja 1.6-litraiset bensakoneet sekä 1.6- ja 2.0-litraiset dieselit. Koeajoimme 3-sylinterisen, 1.2-litraisen bensaturbon, joka on saatavissa kahtena tehoversiona; 110 tai 130 hv. Perusmallissa on 5-vaihteinen manuaali, kun taas tämä tehokkaampi PureTech 130 on valittavissa joko 6-vaihteisella manuaalivaihteistolla tai yhtä monta pykälää tarjoavalla automaatilla.

Automaattivaihteisto tuo ajoon helppoutta ja osaa hyödyntää moottorin ominaisuudet yllättävän hyvin. Pienen miinuksen automaatti pienistä nykäyksistä, joita esiintyy toisinaan hitaissa nopeuksissa kun vaihteisto valitsee tilanteeseen sopivaa vaihdetta. Automaatissa on myös manuaalitoiminto, mutta pieni viive vaihteiston reagoinnissa tekee ominaisuudesta hieman tarpeettoman.

Itse valitsisin pienen bensaturbon manuaalivaihteistolla. PureTech 130 moottorin 230 Nm huippuväääntö on käytössä jo alle kahden tuhannen kierroksen kohdalla, joten moottori ei tarvitse turhaan kierrättää. Pikku bensaturbo tuntuu kohtuullisen ruudikkaalta, mitä manuaalivaihteisto voisi vielä korostaa. Moottori on myös mukavan taloudellinen. 17-tuuman vanteilla varustettuna automaattivaihteisen PureTech 130 -mallin yhdistetty kulutus on 4,5 l/100km ja CO2-päästöt 106 g/km. Manuaalivaihteistolla kulutus on desin suurempi.

308 hatchback-malliston hinnat alkavat 20 737 eurosta (PureTech 110). SW-farkku nostaa hintaa noin tuhannella eurolla. Koeajetun Peugeot 308 SW PureTech 130 -mallin lähtöhinta Allure-varustelulla on 28 015 euroa. Lisävarusteena autossa oli LED-ajovalot, helmiäisväri, Driver sport pack, joka sisältää sport-napilla aktivoitavan Dynamic-ajotilan, ja Pack drive assist-paketti, johon kuuluvat vireystilan valvonta, liikennemerkkien tunnistus, kaistavahti ja mukautuvat ajovalot.